Skal jeg vælge helårsdæk eller vinterdæk og sommerdæk?

Bliv klogere på helårsdæk

Der findes 3 forskellige dæktyper - sommerdæk, vinterdæk og helårsdæk. I denne artikel giver vi en bedre indsigt i helårsdækket - og om det kan erstatte vinterdækket i vinterligt føre og sommerdækket i det varme halvår. 

Hvad er helårsdæk? 

Helårsdæk er dæk til bilen, som er udviklet til både at kunne køre sommer og vinter. Med helårsdæk slipper du for at tænke på, hvornår du skal skifte fra sommerdæk til vinterdæk. 

Hvordan ser helårsdæk ud?

Du kan kende helårsdæk på, at de er mærket med m+s. M står for mud og S står for snow. På et vinterdæk står der også m+s samt et bjerg- og snefnugsymbol. 

Vinterdæk

Hvor længe holder helårsdæk? 

Helårsdæk kan som udgangspunkt køre op til 35.000 kilometer, før de skal skiftes. Det afhænger dog af vejr, vej og kørselsforhold samt dækkenes kvalitet. Dine dæk holder generelt også bedre, hvis du kører med det rigtige dæktryk. Dækmønsteret på helårsdæk skal være minimum 1,6 mm - men det  anbefales at skifte før. På vinterdæk anbefaler man fx, at dækkene skiftes ved 3 mm dækmønster. Læs mere om vinterdæk her. 

Fordele og ulemper ved helårsdæk

En af fordelene ved at vælge helårsdæk er, at du ikke skal bekymre dig om at skifte dæk to gange om året. Du slipper også for at skulle opbevare det sæt, du ikke bruger og behøver kun et sæt fælge. Skal du kun køre i Danmark om vinteren, vil helårsdæk ofte være ok. Helårsdæk er dog ikke lige så gode som henholdsvis vinter- og sommerdæk.  

Skal du vælge helårsdæk eller vinterdæk?

Om du skal vælge helårsdæk eller vinterdæk afhænger af dit kørselsbehov og hvor du skal køre. Helårsdæk kan være fine nok så længe der er saltet og ryddet på vejene, men så snart der er sne og is på vejene, så er vinterdæk bedst. Om du skal vælge helårsdæk fremfor vinterdæk afhænger altså af, hvor meget du skal køre i koldt føre. Skal du køre i udlandet i vinterhalvåret, så kan der her være krav om vinterdæk. I Sverige er det bl.a. et krav, at du har vinterdæk på bilen fra d. 1 december. Vil du vide mere om vinterkørsel i udlandet - så læs her.

Skal jeg vælge helårsdæk eller sommerdæk? 

Eftersom helårsdæk er lavet til både koldt og varmt vejr, vil helårsdæk aldrig være lige så gode til kørsel i det varme vejr som deciderede sommerdæk. Igen afhænger det dog af dit kørselsbehov. 

Er helårsdæk gode nok? 

Om helårsdæk er gode nok til dig og din bil afhænger altså af dit kørselsbehov. Helårsdæk er også forskellige i kvalitet og mærke. Dog vil helårsdæk aldrig være helt så gode som henholdsvis vinterdæk og sommerdæk er det, da disse er udviklet specifikt til vejrforholdene. 

Relaterede artikler