Bliv klogere på vinterkørsel i udlandet

Skal du køre i udlandet i vinterperioden? Det er vigtigt at kende regler og krav for vinterkørsel.

Vinteren er over os, og det kan betyde glatte veje med sne og is. I Danmark er det ikke et lovkrav at have vinterdæk på bilen, men det anbefales. Du kan læse mere om vinterdæk til bilen i Danmark her. Skal du besøge et af vores nabolande i vinterperioden, så er det vigtigt, at du er klar over de regler for vinterkørsel, som er gældende i det pågældende land. Vi ser derfor nærmere på vinterkørsel i både Sverige, Norge, Østrig og Tyskland. 

Regler for vinterkørsel i Sverige

Mange danskere kører til nabolandet Sverige i vinterhalvåret, for at nyde den idylliske og rolige natur eller for at stå på ski. Inden du kører afsted, skal du dog kende de regler, som er gældende for vinterkørsel i Sverige. I Sverige er det nemlig lovpligtigt at køre med vinterdæk fra 1. december til 31. marts - når der er is eller sne på vejene. Dækkene som er godkendt som “vinterdæk” i Sverige er enten pigdæk eller det vi kender som vinterdæk. Dækkenes dækmønster skal have en dybde på minimum 3 mm. Kører du i en lastbil eller en stor personbil med en vægt på over 3500 kg, så skal dækdybden være minimum 5 mm. 

Pigdæk eller vinterdæk

I Sverige kan du vælge at køre med pigdæk om vinteren. Det er lovligt at køre med dem fra 1. oktober til 15. april - du skal derfor skifte dine pigdæk til almindelige sommerdæk senest den 15 april. Vinterdæk kan du som udgangspunkt køre med året rundt, men det anbefales, at du skifter til sommerdæk, når vintersæsonen er slut. 

Regler for vinterkørsel i Norge

Norge har ofte kolde vintre med masser af sne. De har derfor også bestemte regler for vinterkørsel, du skal kende til, hvis du skal et smut til Norge i de kolde måneder. I Norge er det faktisk ikke lovpligtigt at have vinterdæk på bil eller anhænger i vinterperioden. Du skal dog altid have dæk på, som passer til forholdene. Du må altså godt køre med sommerdæk hele året rundt, men det er et krav, at dækkene skal have minimum en mønsterdybde på 3 mm. Der kan dog sagtens være krav om, at der skal sættes snekæder på dækkene, hvis der er sne og is. Det er derfor også et krav, at du altid har snekæder med i bilen, når du kører i Norge. 

Regler for vinterkørsel i Tyskland

Mange danskere kører hvert år enten til eller gennem Tyskland i vinterperioden - enten for at besøge et af Tysklands mange kendte julemarkeder eller for at komme på skiferie i fx Østrig. Det er derfor vigtigt, at du er bevidst om reglerne for vinterkørsel i Tyskland. I Tyskland er det lovpligtigt at køre med vinterdæk i vinterføre. Dvs. er der is og sne på vejene, så skal du have vinterdæk på. Du må dog godt have sommerdæk på din bil i vinterperioden, men hvis det er glat føre, så skal du lade bilen blive hjemme. Her anbefales det, at du skifter til vinterdæk i oktober. Regler for vinterdæk gælder i Tyskland for alle køretøjer - også udenlandske. Husk derfor vinterdækkene, hvis du skal til eller gennem tyskland i vinterligt føre. 

Regler for vinterkørsel i Østrig 

Skal du fx på skiferie i Østrig, skal du kende reglerne for vinterkørsel. I Østrig er der mange bjerge, og her kan temperaturen ofte være lavere end nede i landet. Vinterdæk, pigdæk eller snekæder er derfor ofte nødvendigt ved kørsel i bjergområder i vinterperioden. I Østrig må snekæder kun anvendes, hvis vejene er dækket af sne eller is. Evt. brug af snekæder kan være skiltet påbudt i visse områder. Det kan derfor være en god idé at have snekæder med i bilen, hvis du skal køre i områder med meget sne. I Østrig er pigdæk lovlige fra oktober til maj. Perioden kan forlænges afhængigt af vejret. 

Vi håber, at du er blevet klædt bedre på til vinterkørsel i henholdsvis Sverige, Norge, Tyskland og Østrig. Skal du køre til andre lande i vinterperioden, så husk altid at lave din research hjemmefra, da der kan være andre regler for vinterkørsel end i Danmark.

Relaterede artikler