Vinterdæk - hvornår skal du skifte og hvor længe holder de?

Få svar på alle dine spørgsmål om vinterdæk.

Hvornår skal vinterdæk på?  

Mange vil måske tro, at vinterdæk kun er nødvendige, hvis der er sne på vejene. Det er dog ikke helt korrekt. Som udgangspunkt anbefaler man nemlig, at vinterdækkene kommer på, når temperaturen er under 7 grader. Det vil typisk være i oktober eller november. Vejene bliver glatte, hvis temperaturen ligger tæt på frysepunktet, eller hvis der er morgenrim eller meget fugtighed i luften. Vinterdækkene giver dig et godt vejgreb, så snart vejene er glatte. 

Er vinterdæk lovpligtige? 

I Danmark er det ikke lovpligtigt at have vinterdæk på. Det er det dog i nogle af vores nabolande. Så skal du en tur til Sverige, Tyskland eller måske Østrig, skal du huske vinterdækkene. Selvom det ikke er lovpligtigt i Danmark at have vinterdæk på, vil vi altid anbefale det af hensyn til din og andres sikkerhed. 

Hvorfor bruge vinterdæk? 

Vinterdæk er en rigtig god idé at sætte på bilen, så snart temperaturen kommer under 7 grader. Skifter du ikke til vinterdæk, så løber du en sikkerhedsrisiko, da du med sommerdæk ikke vil kunne styre i det glatte føre. Bremselængden på sommerdæk er nemlig meget længere, end den ville være på vinterdæk. Sætter du vinterdæk på din bil, kan du sikkert køre bilen på de glatte veje hele vinteren igennem.

Hvad koster vinterdæk? 

Prisen på vinterdæk afhænger af bilen. Har du en særlig unik bil, vil det sandsynligt være svært at skaffe vinterdæk, og de vil derfor ofte også blive en smule dyrer. 

Selvom det kan virke som en ekstra udgift til bilen at købe vinterdæk, så er det faktisk ikke helt sandt. Kører du med vinterdæk halvdelen af året, så er der altså også et halvt år, hvor du ikke kører med sommerdæk. Dine sommerdæk vil derfor have en længere holdbarhed, da de kun bliver brugt et halv år ad gangen. Det sammen gør sig selvfølgelig gældende med vinterdækkene. 

Hvor meget dækmønster skal der være? 

Hvis dine vinterdæk skal have den rette effekt, så er det vigtigt de ikke er for slidte. Her skal man gå efter dækmønsteret på dækkene. Det gælder iøvrigt også for sommerdæk. Ifølge loven skal dækmønstret være minimum 1,6 mm. Det er dog en klar anbefaling, at dækmønsteret ikke er under 3 mm. 

Hvor gamle må dine vinterdæk være og hvor længe holder de? 

Hvor længe dine vinterdæk holder afhænger af, hvor meget du kører, hvordan du kører og kvaliteten på de dæk du har købt. Har du købt meget brede vinterdæk, vil holdbarheden være dårligere. Har du en almindelig størrelse vinterdæk af god kvalitet, kan de holde op til 6 år før de bør udskiftes.  

Ligesom dækmønstret er vigtig ift. dækkenes effekt, så har alderen også en betydning. Dine dæk må nemlig ikke være for gamle, da gummiet bliver slidt, og derfor ikke har den ønskede effekt. Dækkene skal helst ikke være ældre end 6 år. Det er dog, ligesom med dækmønstret, ikke et lovkrav. 

Hvilke vinterdæk passer til min bil?

Størrelsen på dine vinterdæk skal ikke nødvendigvis være den samme som dine sommerdæk. Har du fx 21’ sommerdæk, vil du ofte skulle bruge 19’ vinterdæk. Det vigtigste er bare, at rullediameteren er den sammen. Dækkene må altså gerne være mindre i bredden, men højden skal være den samme på både sommer- og vinterdæk. Er du i tvivl om hvilken størrelse, der passer til din bil, så kan du ofte finde det på indersiden af bilens fordør - alternativt på brændstofklappen eller på handskerumsklappen. Her kan du se dækstørrelse og dæktryk som bilen er godkendt til. Informationen fremgår også af bilens servicehæfte.

Relaterede artikler