Kør længere på en opladning

Sådan sparer du på elbilens energi

Vil du vide, hvordan du øger din bils rækkevidde? Vi giver dig tips til, hvordan du kan spare på bilens strømforbrug, og dermed køre lidt længere på en opladning. 

Du kan genindvinde energi ved bremsning

Når du kører i din elbil eller plugin hybridbil, kan du genindvinde bilens energi ved at bremse. Det kaldes rekuperation. Det betyder, at du kan oplade bilens højvoltsbatteri, således at du kan køre lidt længere. Det kan lade sig gøre, fordi de fleste elbiler anvender elmotoren som motorbremse. Når du træder let på bremsen genereres der strøm til batteriet. For det meste kan du indstille bilen, så den selv laver rekuperation, når du slipper speederen. Den kan indstilles til forskellige grader af rekuperation. I visse elbiler kan du indstille den til meget kraftig rekuperation, så bilen bremser helt op til stilstand, når speederen slippes. Det kaldes “one pedal driving” fordi du kun behøver at bruge bremsen ved pludselig opbremsning. 

Udetemperaturen påvirker bilens rækkevidde

De fleste elbiler fungerer bedst ved en middeltemperatur. Bliver det meget koldt eller varmt, kan det påvirke bilens rækkevidde. Især om vinteren bruger elbilen mere energi bl.a. på at opvarme kabinen, fjerne dug fra ruderne, opvarme sæderne osv. Samtidig bruger den om sommeren energi på at nedkøle kabinen. Alt energien kommer fra batteriet, og du vil derfor opleve, at bilen har en kortere rækkevidde om vinteren og ved meget varmt vejr. Selv når bilen holder stille i koldt vejr, vil det påvirke bilens rækkevidde. 

Din kørestil kan påvirke rækkevidden

Ligesom med biler der kører på brændstof, kan din kørsel påvirke bilens rækkevidde i en elbil. Modsat en fossilbil, som er mest effektiv ved høj hastighed og få accelerationer, så er en elbil mindst effektiv på sådan en strækning. Grunden er bl.a en højere luftmodstand, der gør at bilen skal bruge mere energi for at komme frem, samt der ved denne kørsel ikke lige så hurtigt sker opbremsninger som genvinder energien. Med en elbil er det faktisk bykørsel med lave hastigheder og med flere muligheder for rekuperation ved opbremsninger, der er den mest energibesparende kørestil. Så snart elbilen holder stille i en kø eller mens bilen er parkeret, er energitabet fra batteriet meget lavt. 

Varme- og airconditionanlæg påvirker rækkevidden

En elbil bruger batteri på at opvarme kabinen. Fyrer du derfor højt op for kabinevarme og sædevarme i vinterhalvåret, vil du kunne mærke en effekt på bilens rækkevidde. Faktisk er varme- og airconditionanlæg de systemer i elbilen, der bruger mest energi fra bilens batteri. Det kan derfor være en god idé at begrænse brugen af høj varme og kulde i bilen mens du kører, da strømforbruget fra batteriet bliver øget jo højere du skruer op for anlægget. Nogle elbiler kan sættes til at opvarme kabinen mens den stadig sidder til opladning - på den måde kan du komme ud til en varm bil om morgen, uden at det går ud over bilens strømforbrug.  

Vil du gerne køre mere økonomisk og dermed længere på en opladning, er det altså en god idé at se på din kørestil, vejret og ikke mindst din brug af bilens varme- og kølefunktioner. 

Vi finansierer din nye elbil.

Relaterede artikler