Opladning af elbil på farten

Sådan fungerer det.

Har du købt en elbil eller har du overvejet at anskaffe dig en? Så har du sikkert også tænkt på, hvordan du oplader bilen på farten. 

Hvor langt kan min elbil køre? 

Dit behov for at oplade din elbil på farten afhænger først og fremmest af din bils rækkevidde. I dag kan elbiler fås med en rækkevidde på helt op til 800 km. Bilens rækkevidde bliver dog påvirket af din kørsel - ligesom din elbil har en længere rækkevidde om sommeren end om vinteren. Når du køber en elbil, så skal du derfor ikke regne med at køre helt så langt på en opladning som bilen maksimalt kan. 

Opladning af elbilen 

Bor du i hus, er det helt oplagt at få opsat en ladeboks. På den måde kan du altid oplade elbilen, når du er hjemme og ikke bruger den. Kører du langt i bil, skal du på ferie eller bor du i lejlighed, så findes der offentlige ladestander, som du kan benytte dig af.  Offentlige ladestandere er ofte ejet af store udbydere som fx Clever, E-on og Tesla. 

Hvordan finder jeg en ladestander? 

Du kan downloade en app, så du altid kan se, hvor der er en ladestander i nærheden. Det kan fx være Plugshare - her kan du finde en ladestander nær dig både i Danmark og i resten af verden. Den viser også, hvor mange ledige pladser der er. På kortet kan du se hvilke ladestandere der er destinationsladere og hvilke der er hurtigladere. I mange elbiler findes der allerede et kort i bilens display, som viser ladestandere i nærheden.  

Hvilken ladestander kan jeg bruge? 

Har du et abonnement hos fx Clever, E-on, Tesla eller noget tredje. Så vil det være en fordel for dig at vælge en af disse udbydere, når du skal lade på farten. Du kan godt lade din elbil hos andre udbydere, men her bliver prisen højere end hos din egen. Det kan derfor hurtigt blive dyrt at oplade elbilen, hvis man altid lader på farten og hos forskellige udbydere. Brug derfor altid en ladestander tilknyttet dit abonnement, hvis det er muligt. 

Ladestik til elbil på farten 

Type 2-stik er det mest almindelige stik. Det følger som regel med din elbil, når du køber den. Det er også Type 2-stikket, der anvendes på de fleste offentlige ladestandere. Der findes også et stik kaldet CCS-Combo. Det bruges til hurtig opladning - og det er placeret ved ladestanderne, så du kan plugge det i bilen. Det er derfor ikke et problem at oplade din bil på farten, så længe du enten selv har et Type 2-stik med i bilen, eller anvender et CCS-Combo stik ved ladestanderne. 

Hvad koster det at oplade elbilen på farten? 

Du kan altid oplade din elbil - også når du er på farten. Vælger du at oplade din elbil ved en ladestander, som du ikke har abonnement til, vil prisen dog være højere. Det er derfor altid billigst at lade sin elbil, ved den ladestander man har abonnement til - og hvis muligt hjemme. Vil du vide mere om priserne på opladning af elbil og plugin hybridbil - kan du læse mere her

Kan jeg løbe tør for strøm? 

Ligesom du kan løbe tør for benzin, så kan du også løbe tør for strøm på farten. Dog vil du få løbende advarsler, som fortæller dig, at du skal finde en ladestander. Motoren går ikke i stykker fordi du løber tør for strøm, men du har selvfølgelig brug for at få den ladet op, hvis det sker. Det burde altid være muligt at finde en ladestander inden uheldet sker. Det handler derfor om at holde øje med bilens advarselssystem. Ender du alligevel med at løbe helt tør for strøm, så går bilen ud. Du skal så køre ind til siden og ringe efter vejhjælp - ligesom du ville gøre det med en benzinbil uden benzin. 

Er elbilen god at have med på farten? 

At have en elbil med på farten er som sådan ikke mere besværlig end en bil, der skal tankes. En god idé er at bruge bilens kort over ladestandere eller at anvende apps som Plugshare. På den måde kan du altid se, hvor der er ladestandere på din rute. Inden du kører langt i din elbil, er det  en god idé at have bilen ladet op hjemmefra. Så slipper du for mange stop undervejs - og evt. at skulle betale for ekstra for opladning på ladestandere, som ikke er en del af dit abonnement. 

Relaterede artikler