Opladning af elbil og plugin hybridbil
Bliv klogere på opladning af din elbil
Opladning af elbil
Overvejer du at skifte til en plugin hybrid- eller elbil, så vil du sikkert også gerne vide mere om dine muligheder for at oplade din nye bil. Vi har samlet en række ofte stillede spørgsmål om opladning af el- og plugin hybridbiler.
Opladning af elbil (og plugin hybrid)
Hvis du har en el- eller plugin hybridbil, kan du vælge at oplade den med enten din private ladeboks eller med en offentlig ladeboks. Mange arbejdspladser har også installeret ladebokse, så medarbejderne kan oplade deres bil, mens de er på arbejde. Det mest almindelige ladestik i en opladelig bil er et type 2-stik (det moderne europæiske ladestik). Du finder opladere med indgang til type 2-stik på de fleste ladestandere rundt om i landet. Visse biler har også en hurtig opladningsmulighed med et CCS-Combo eller Chademo-hurtigladestik.
Opladning af elbil i hjemmet
Der findes to forskellige muligheder for opladning af din elbil i hjemmet:
- Køb eller leje af ladeboks med tilhørende abonnement eller serviceaftale. Denne løsning giver dig mulighed for refusion af en del af strømafgiften. Det kaldes også en processtrømaftale.
- Køb af ladeboks uden abonnement. Du afregner strømmen til almindelig strømpris.
Det er også muligt at oplade en elbil via et almindeligt strømstik. Her skal du bruge et såkaldt “mormorkabel”. Dog er en almindelig stikkontakt ikke lavet til så meget belastning i lang tid. Du udsætter derfor både stikket og ledningerne i væggen for større belastning end de er bygget til, hvilket kan være farligt. Skal du have mulighed for at lade din elbil i hjemmet, er det derfor en klar anbefaling, at du anskaffer dig en ladeboks til formålet.
Opladning af elbil i udlandet
Skal du køre til udlandet i din el- eller plugin hybridbil, skal du selvfølgelig kunne oplade den undervejs. I visse bilers navigationsudstyr kan du finde en oversigt over lademulighederne, eller du kan søge efter ladestandere på Google Maps. I Europa findes der mange forskellige udbydere af ladestandere. Nogle vælger derfor at planlægge deres rute ud fra ladestand-udbyder. På den måde kan de oprette en konto hos det firma, som har standere på ruten. Det kan også være en god idé at tjekke om det hotel eller den campingplads I skal bo på har ladestandere, der kan bruges. Det kan visse steder også være muligt at lade bilen ved indkøbscentre eller supermarkeder.
Pris på opladning af elbil
Prisen på opladning af din elbil afhænger af flere faktorer. Først og fremmest hvor du lader din bil henne og hvilke ladeløsning du har valgt. Generelt er prisen på opladning af elbil steget en smule de seneste år. Ligesom med en brændstofbil kan du spare penge ved at køre mere energieffektivt. Ved en elbil kan du også spare lidt penge ved at vælge en udbyder med lave elpriser, når du skal installere en ladeboks i hjemmet.
FDM har lavet en beregning på, hvor meget det koster at oplade en elbil afhængig af, hvor meget du oplader den hjemme og hvor meget du oplader ude - samt hvilken ladeløsning du har valgt. Læs FDM's beregning her.
Gratis opladning af elbil
Generelt er det billigt at lade sin elbil derhjemme. Men det er også muligt at finde nogle steder, hvor det er helt gratis at oplade bilen i det offentlige rum. Det er ved såkaldte “destinations-opladere”. Det er en ladestander placeret ved fx et overnatningssted eller en arbejdsplads. Det kan også være gratis ved semihurtige eller ultrahurtige ladestandere langs motorvejen.
Ladetider af elbil
Hvor lang tid det tager at oplade en elbil afhænger af bilens motor og ladestander. Det kan tage mellem 1-9 timer at lade en elbil helt op. Lader du bilen via det såkaldte mormorkabel, kan det tage helt op til 30 timer, før bilen er fuld opladt. Du kan også benytte en supercharger, hvor du kan oplade din elbil til 80% på ca. 30 minutter. Efter den har ladt til 80%, så sænkes opladningstiden og de sidste 20% vil derfor tage længere tid. Superchargeren kan være brugbar, mens du er på farten.