Miljøzoner i Europa

Hvilke miljøzoner gælder i Tyskland, Frankrig og Italien?

I Europa er der efterhånden en del lande, der har indført såkaldte “miljøzoner”. Vi giver et overblik over miljøzoner i tre af danskernes foretrukne feriedestinationer - Tyskland, Italien og Frankrig. 

Miljøzoner tyskland 

I Tyskland har en del byer miljøzoner. Det er ofte hvor meget bilen forurener og om den kører på benzin eller diesel, som afgør, hvilke miljømærke bilen skal have. Et miljømærke til bilen uddeles ud fra Euro-normer. Har du et miljømærke, så gælder det i alle byer med miljøzoner. Du skal ikke have et miljømærke for at køre på autobahn. Kun i byerne. 

I Tyskland er der to typer miljømærker. 

  • Grønt mærke - opfylder kravene til både Euro-4, Euro-5, Euro-6 
  • Gult mærke - opfylder kravene til Euro-3 (kun til en by). Det gule mærke udfases dog snart.  

Har din bil ikke en af de ovenstående mærker, mens den kører i en miljøzone, så risikerer du en bøde på 80 euro. Så længe din bil er indregistreret med det registreringsnummer, der står på mærket, er det gyldigt. Du kan købe miljømærker til Tyskland i FDM webshop og i FDM testcentre. https://fdmshop.dk/ferie/motorvejsmaerkater-og-miljoemaerkater/

Forbud på dieselbiler

I de store byer som Berlin og Hamburg, er det forbudt at køre i gamle dieselbiler. Det gælder de dieselbiler, der ikke lever op til Euro-normerne. 

Det blå e-mærkat

Til gengæld kan du med en el- eller plugin hybridbil parkere gratis visse steder i Tyskland med et specielt blåt e-mærkat. 

Miljøzoner Italien

I Italien er der miljøzoner i mange større byer, hvor du ikke må køre i bil. Det er i områder med historiske bykerner. Her er det oftest kun tilladt at køre, hvis du har et specielt ærinde - og ofte kun i et bestemt tidsrum. Reglerne for byerne er ofte forskellige, og det anbefales derfor, at du søger information hos den specifikke kommune. Ligger dit hotel i en miljøzone, kan du tage kontakt til hotellet for vejledning. 

En miljøzone vil ofte være skiltet med “Zona Traffico Limitato - ZTL”. Kører du ind i zonen, vil din bils nummerplade automatisk blive fotograferet. Er din nummerplade ikke registreret med en gyldig tilladelse til at køre i zonen, vil du få en bøde tilsendt. Kører du ind i zonen flere gange på samme dag, får du en bøde for hver gang du kører ind i zonen. Hvis du fx har et handicap, og har brug for at køre ind i en zone, så skal du søge om tilladelse hos de lokale myndigheder.

Et god råd hvis du kører i Italien, er derfor at undgå at køre ind i områder skiltet med “Zona Traffico Limitato - ZTL”. 

Miljøzoner og forureningsafgift i Milano 

Udover miljøzonerne i de historiske bykerner (Zona Traffico Limitato - ZTL), så skal du i Milano også have et Ecopass (forureningsafgift). Dette gælder i den historiske bymidte. Afgiften gælder for biler, der ikke opfylder “Euro 3-4” (benzinbiler), “Euro 4” (dieselbiler). Kun biler der kører på autogas, metangas eller el, skal ikke betale afgiften. Knallerter og motorcykler er også undtaget. 

Miljøzoner i Frankrig

I en række franske byer skal du have miljømærke på biler og andre køretøjer. Du kan købe miljømærkater til franske byer via denne franske hjemmeside. Husk at bestille i god tid. Det er ikke muligt at købe mærket, når først du er kommet til Frankrig. Miljømærket er gældende, så længe bilen har samme registreringsnummer. 

Miljømærket gælder for alle køretøjer uanset hvilke type brændstof de kører på. Køretøjet bliver klassificeret efter Euro-normen (EU’s miljøkrav til biler). Hvis du har et invalidekort, så gælder miljørestriktionerne ikke, men bilen skal stadig have et miljømærke. 

Skal du rejse til Frankrig - så husk derfor altid at bestille et miljømærke til din bil hjemmefra. 

Er din feriedestination ikke nævnt i denne artikel? Hos FDM kan du finde en komplet liste over miljøregler i europæiske lande

Hvordan tjekker jeg bilens Euro-norm?

Du kan tjekke din bils Euro-norm på motorregistrets hjemmeside

Kan du ikke finde bilen, så skal du tage kontakt til mærkeforhandleren. 

Er du på udkig efter en ny bil til ferien?

Hos os kan du nemt og hurtigt søge om et lån til en ny bil. Besøg vores låneberegner og start din ansøgning. 

Relaterede artikler