Kør elbil uden at få rækkeviddeangst

Hvad påvirker bilens rækkevidde?

Er du ramt af rækkeviddeangst? Overvejer du at skifte til elbil, har du sikkert haft bekymringer om bilens rækkevidde. Begrebet rækkeviddeangst er ofte i tankerne hos folk, der overvejer at skifte fossilbilen ud med en elektrisk model. I langt de fleste tilfælde er der dog ingen grund til bekymring, da mange elbilers rækkevidde kan dække de fleste kørselsbehov. 

Hvad er rækkeviddeangst? 

Rækkeviddeangst er et begreb, der blev kendt da elbiler begyndte at dukke frem på markedet. Især kendt blev det fra en satirisk norsk video, hvor en familiefar udtrykker sin rækkeviddeangst ved at være bekymret for, hvor meget strøm elbilen bruger i forbindelse med fx sædevarme, aircondition- og varmeanlæg, vejrforhold osv. Men er der grund til bekymring - en såkaldt rækkeviddeangst? 

Hvad påvirker elbilens rækkevidde? 

Det er faktisk ikke helt forkert, at en elbils rækkevidde kan blive påvirket af forskellige ting. Ikke kun af hvordan din kørestil er. Temperaturen og vejret generelt kan fx have en betydning for bilens rækkevidde. Det handler om, hvor meget strøm den bruger andre steder i bilen - fx på aircondition- og varmeanlæg, eller hvis der er mere kørselsmodstand pga. fx blæst. Lange motorvejsstrækninger i højt tempo påvirker også rækkevidden. Har du anhænger, skibokse eller andet monteret på bilen, så vil det også forkorte bilens rækkevidde. Vil du vide mere om, hvordan din elbils rækkevidde påvirkes og hvordan du forlænger den, så læs artiklen her

Konklusionen er derfor også, at bilens faktiske rækkevidde er lavere end den bilproducenten siger. Det er fordi din bil bliver påvirket af diverse forhold bl.a. nævnt ovenfor. Det er dog ikke kun elbiler, hvis rækkevidde påvirkes. Har du allerede en fossilbil, ved du også, at din kørestil påvirker, hvor langt du kan køre pr. liter. 

Hvorfor skal man ikke have rækkeviddeangst? 

Selvom elbilens rækkevidde kan blive forringet, så er der ingen grund til bekymring. De fleste elbiler kører i dag langt på en opladning (omkring 400 km) og de små påvirkninger udefra, har oftest ingen betydning for, om du kan komme fra A til B i din elbil. Desuden gør de efterhånden mange lynopladere det nemt for dig at oplade din elbil, mens du er på farten. Vil du vide mere om opladning af elbil på farten, så læs artiklen her.

Relaterede artikler