Kender du reglerne for parkering af elbil? 

Regler og gode råd til dig, der skal parkere din elbil eller plugin hybridbil. 

Leder du efter en parkeringsplads til din elbil? Kig efter parkeringspladser afmærket eller skiltet med et el-ikon. Her kan du parkere og ofte også oplade din elbil, plugin hybridbil og elmotorcykel. Har du en brændstofbil, er det ikke tilladt at parkere på elbilpladser. 

Elbil parkering gratis

Som udgangspunkt skal der betales for at parkere, hvis andet ikke fremgår af skiltningen. Er du i en offentlig betalingszone, så gælder disse takster. Det samme gælder for privatparkering. Visse kommuner kan dog have særskilte regler for parkering af opladelige biler. Det er især i de store byer, hvor der findes særlige regler - og også gode muligheder for at parkere gratis.  

Parkering af elbil i København

I Københavns Kommune er der over 800 gratis parkeringspladser til elbiler. Her må andre brændstofbiler ikke parkere. Visse parkeringshuse tilbyder også gratis parkering/opladning til elbiler. I København er det også gratis at parkere sin elbil på offentlig parkering. Det gælder elbiler, brintbiler og elmotorcykler, som kan parkere gratis på offentlige parkeringspladser på gadeplan. Kører du i en plugin hybridbil i Københavns Kommune, skal du betale som normalt. I Frederiksberg Kommune er det gratis for både elbiler og plugin hybridbiler at parkere offentligt. 

Parkering af elbil i Århus

I Århus kommune er de første 3 timer gratis for elbiler og plugin hybridbiler, hvis der parkeres ved en ladestander med tidsbegrænsning. Vil du holde på pladsen efter de 3 timer, så koster det det samme som normalt. Parkerer du på normale pladser (ikke afmærket med el-parkering), så kan du parkere din elbil eller brintbil gratis de første 4 timer pr. døgn. Du skal stadig huske at registrere din parkering i en parkeringsapp.  

Parkering af elbil i Aalborg og Odense

I Aalborg kan man bestille et årskort gratis til både elbiler og plugin hybridbiler. Årskortet giver fri adgang til at parkere i byens billigste takstzoner. Har du en el- eller brintbil i Aalborg Kommune, kan du også få en gratis p-licens. Med den kan du parkere gratis uden tidsbegrænsning på tidsbegrænsede parkeringspladser langs kantstenen. I Odense findes der også parkeringspladser tiltænkt opladelige biler. Desværre er det ikke gratis at parkere i Odense som opladelig bil og du skal derfor betale som alle andre. 

Gode råd til parkering

Som det fremgår i artiklen her, så er reglerne for parkering af elbiler, plugin hybridbiler og elmotorcykler ikke ens i hele landet. Det skifter fra kommune til kommune. Der kan også være særlige parkeringsregler på private parkeringspladser - fx foran supermarkederne. Et godt råd er derfor - tjek altid skiltningen inden du forlader bilen - og husk at stille bilens parkeringsskive. Ligesom du ville gøre det ved parkering af en brændstofbil. 

 

Relaterede artikler